Gőzben párolt finom falatok

Hogyan maradnak zöldségeink hosszú ideig frissek?

Mit jelent a gőzben párolás? Mi a technológia lényege? És milyen előnyökkel jár, ha főzés helyett a zöldségeket gőzölve/párolva tálaljuk? Bajor Zsuzsanna, dietetikus segítségével, most nem csak a fenti kérdésekre kapnak választ a háziasszonyok, de azt is megtudhatjuk mit jelent az, ha valaki „blansíroz”.

„Gőzben párolás (más néven gőzölés vagy blansírozás) közben a zöldségek sem zsiradékkal sem vízzel nem érintkeznek. Az edény alján lévő, gőzölgő víz fölé egy edénybetétet helyezünk, és erre kerül az elkészítésre szánt étel. Ezt lefedve, a 100 fokos gőzben a nyersanyagaink rövid időn belül elkészülnek. Olyan hőközléses konyhatechnológiai eljárásról van szó, mely egyrészt megóvja az alapanyagok tápanyag-, rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalmának tetemes részét, másrészt kíméletes az aroma- és színösszetevőket tekintve is. A gőzöléssel nyert ételek ízletesek, egészségesek, vitamindúsak és könnyen emészthetőek lesznek. Nem utolsó sorban ezzel az eljárással kizárhatjuk a szétfőzés és a leégetés veszélyét is” –mondta el Bajor Zsuzsanna dietetikus, az Ízek és Érzések magazin szakértője.

A Bonduelle-t évek óta a zöldségek szakértőjeként tartják számon az élelmiszeriparban, és nem is véletlenül: a cég folyamatos innovációival a konzerv- és fagyasztott zöldségek piacán, napról napra bizonyítja, hogy mindent tud az egészséges, friss és finom falatokról. Legújabb termékei is innovatív technológiával készülnek: a Borlotti és a Cannellini babok gőzben pároltak, így a termékek csak puha babszemeket, a piacon jelenlévő más babkonzerveknél pedig sokkal kevesebb vizet tartalmaznak. Ezen kívül, idén márciusban került a boltok polcaira a Bonduelle legújabb Vapeur elnevezésű termékcsaládja is, a gőzben előfőzött mirelitzöldségek, amelyek használatával a háziasszonyok időt és fáradságot takaríthatnak meg, hiszen mindössze 3 perc alatt elkészíthetőek az előpárolásnak köszönhetően.   Így a zöldségek nem csak zamatukat, de színüket és ropogósságukat is megtartják.

„Új, innovatív eljárásunk abban tér el a hagyományos feldolgozástól, hogy a zöldségeket a speciális fajták szelektálása, betakarítása, mosása és méret szerinti osztályozása után, forró víz helyett gőzben blansírozzuk. Csak ezután kerülnek a zöldségek lefagyasztásra. A gőzben előfőzés technológiájának köszönhetően, a zöldségeink frissek maradnak felmelegítés után is, ráadásul sokkal gyorsabban elkészülnek, mint a hagyományos mirelitzöldségek” –mondta el legújabb termékükről Szirbek András, a Bonduelle Central Europe Kft. marketing igazgatója.

További információ:
http://bonduelle.hu/

Kategória: Gasztro percek | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.