Eszenyi Enikő belvárosi sétával hívja fel a figyelmet a Down-szindrómára!

…amikor egy mosoly többet ér, mint gondolnád

„A különbség kisebb, mint gondolnád” jelszóval egy újabb megmozdulással szeretnék felhívni a társadalom figyelmét a Down-szindrómára és a fogyatékkal élők elfogadásának fontosságára. A Down Egyesület és a Vígszínház igazgatója hosszú évek óta küzd azért, hogy a társadalom többsége legalább eggyel több megértést tanúsítson azok felé, akiknek a 21-es kromoszómából eggyel több jutott. A kromoszóma eltérés ne csak számokban legyen mérhető, hanem pozitív hozzáállásban is.

A mosoly és az elfogadás útja a Margit hídon
Március 21-én, a Down Világnapon, 16 órakor a Vígszínház épülete előtt gyülekeznek a séta résztvevői, ahol a kampány arca, Eszenyi Enikő fogadja majd a többségi és Down-szindrómás gyerekeket és hozzátartozókat.  Itt osztják ki azokat a „smiley” korongokat, amelyeket mindenki a hátára helyez, majd ezzel a „mosollyal” indul el a teátrum elől. A 21 percig tartó figyelemfelkeltő séta a Margit-szigeten fejeződik be.

down-syndromeGála Székesfehérváron, világnap a hazai nagyvárosokban

Az egyesület idén hatodik alkalommal szervez társadalmi célú programokat a Down Világnap kapcsán, hiszen kiemelten fontosnak tartja, hogy összekovácsolja a többségi társadalom tagjait a fogyatékkal élő társaikkal.

Március 23-án, vasárnap egy  gálaműsort tartanak a székesfehérvári Vörösmarty Színházban, ahol a korábbi évekhez hasonlóan gyerekprogramokkal, jótékonysági koncertekkel és kézműves foglalkozásokkal várják a családosokat. A rendezvényt a városvezetés is támogatja, akik évek óta komoly erőfeszítéseket tesznek a fogyatékkal élők esélyegyenlőségéért.

A programokról bővebb információ a www.0321.hu weboldalon található.

A Down-szindróma a leggyakoribb genetikai rendellenesség.  A Down-szindrómás személyeknek a 21-es számú kromoszómájából nem kettő, hanem három fordul elő. A statisztikák szerint minden 600. gyermek ezzel a kromoszóma rendellenességgel jön, vagy jönne a világra. A diagnózis ismerete után a legtöbb szülő az abortusz mellett dönt.

VM
Forrás:

GAP Média Kommunikációs ügynökség.

Kategória: Rólad szól | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.