Éltető gyógyfüveink, ételünk fűszerei II.

Gasztro – percek Nikivel 2. rész

PetrezselyemPetrezselyem (Petroselinum sativum, Peresilie)

A petrezselyem ma már mindenhol megtalálható, első sorban fűszerezésre, ételeink ízesítésre használatos növény, mely Szardíniából került hozzánk és honosodott meg hamar. Ez köszönhető sokféle hasznosítási módjának. A magyar tradicionális konyha főként levesekhez, töltelékek, főzelékek, főtt és pirított burgonya, tojásételek, saláták ízesítésére, liba, kacsa, csirke sütésekor és ételek díszítésére használjuk Friss és szárított formában is hasznosítható. Mivel aromáját és vitamintartalmát könnyen elveszti, így az ételkészítés végén adagoljuk. Gyökerét és levelét egyaránt hasznosítjuk!

PetrezselyemTeljes felhasználása gyógyászati felhasználásában is fellelhető: az egész növény és magja is húgyhajtó. Hólyag- és vesekőnél is ajánlják. Alkalmazáskor ügyeljünk, hogy kismamák és gyomorfekéllyel szenvedők ne fogyasszák orvosilag hatásos mennyiségben! A friss növény szúnyogcsípésre is használható a szabadon lévő testrészek egyszerű bedörzsölése által. A nemi ingerre serkentően ható szerként is ismert. Ezek mellett teája segít a szövetekben felgyülemlett folyadék kihajtásában, valamint csontritkulás, ízületi gyulladás kezelésében. Étvágygerjesztő hatásáról is tudunk. Készítése: 1 teáskanál levelet vagy negyed teáskanál magot forrázzunk le egy csésze vízzel, és a főzetet fogyasszuk naponta háromszor.

A petrezselyem levelének illóolaját használja az élelmiszer-, kozmetika- és gyógyszeripar is. Magja illóolajában apiol van. Levelei elrágva légút-tisztító hatásúak, és a fokhagymaszagot is semlegesíti. A petrezselyem levelét frissen, szárítva és fagyasztva is tartósíthatjuk.

Mérges ádázNE TÉVESSZÜK ÖSSZE a mérgező, vadon növő mérges ádáz (Aethusa cynapium) nevű növénnyel, mely úgy néz ki, mint a simalevelű metélőpetrezselyem vagy a gyökérpetrezselyem.

Finom és könnyen elkészíthető RECEPT

Gombapörkölt petrezselyem zöldjével

Hozzávalók:
0,5 kg gomba
liszt
tejföl
tejszín
víz
vöröshagyma
őrölt pirospaprika
petrezselyem
fűszerek: só, bors, majoranna

A vöröshagymát felkockázom, olajon üvegesre sütöm, kicsit összesütöm a pirospaprikával, majd hozzá adom a hosszában felszeletelt gombát. Hagyom, hogy a gomba kifője a levét, majd ha kevés vizet engedett, felöntöm. Ezt a vízmennyiséget (elfedje) folyamatosan pótlom, ha elfőtte magát a víz. Mielőtt a habarást felfőzöm vele, megfűszerezem. Az első forrás után hozzáadjuk a habarást.

A tejföllel és tejszínnel habarást készítek. A gombától függ, hogy milyen mennyiséget. Én szemre szoktam kimérni. A lényeg, hogy csomómentesre keverjük és adjunk hozzá a keverés közben a gomba levéből beleteszek. Mielőtt a gombához adjuk, célszerű kisebb lángra tenni, hogy ne csomósodjon be.

Petrezselyem (2)Összefőzés után, ha még szükséges, utófűszerezzük! Ügyeljünk arra, hogy a többi fűszer ne nyomja el a petrezselyem ízét! Még hagyom 1-2-szer forrni, majd leveszem.

 Tésztával, nokedlivel tálalom, petrezselyemmel díszítem.
Jó étvágyat! :)

Golopi Nikolett

Kategória: Gasztro percek | A közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.