Éltető gyógyfüveink, ételünk fűszerei I.

Gasztro – percek Nikivel 1. rész

Magyarország széles növényvilága a legtöbb ember számára legalább részben jól ismert. A konyhában szorgoskodók jó pár fűszernövényt használnak valamilyen formában, és növényeink javarésze a nép gyógyászatban is használatos.

Mivel májusban már jó pár növény elkezdte idei növekedését és rövidesen felhasználhatóak lesznek, és vannak olyanok, amelyeket mostanság lehet kiültetni a kertben, ha palántáztuk őket.

Ebben a cikksorozatban megismerkedünk a zöld arany egy-egy tagjával!

Bazsalikom

A bazsalikom (bazsalikum, királyfű, németbors) Dél-Ázsiából, Afrikából került hazánkba és igen hamar elterjedt a köztudatban kellemes, szegfűszeges hatást keltő fanyar, pikáns illata miatt. Hazánk mellett a mediterrán konyha egyik alapfűszere ez az egynyári növény. A konyhai felhasználásnál a leveles, virágos hajtásokat használhatjuk frissen vagy morzsolt, szárított állapotban. Ez utóbbinál ügyeljünk arra, hogy fénytől óvott helyen, légmentesen záródó edényben tároljuk!

Bazsalikom

Felhasználható levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások ízesítéséhez, emellett ecetes és vizes uborka eltevéséhez. Halakhoz is használhatjuk zsályalevél, rozmaringlevél kíséretében köret készítéséhez is kiváló.

Gyógyászati hasznosítása teaként történik. Ez a főzet gyomorerősítő, étvágygerjesztő, köhögéscsillapító és vízhajtó hatást eredményez. Elkészítése is egyszerű: 1 evőkanál bazsalikomot 2 dl vízzel forrázunk le, 15-20 percig hagyjuk állni, és miután leszűrtük, mézzel édesítsük! Napi háromszor, étkezés előtt fogyasszuk!

A növények júniustól folyamatosan virágoznak októberig. Kétszer vághatjuk. Ha szeretnénk vetőmagot, úgy azt az első vágás alkalmával a legszebb töveket hagyjuk meg, majd amikor a virágfüzér alsó harmadában már érett, barna magokat találunk, a hajtásokat még a kipergés előtt óvatosan vágjuk le, szárítsuk meg, s morzsoljuk ki belőle a magokat.

Tárkony

A tárkony igazán a május végi, június eleji időszakban a legaromásabbak, ekkor fiatalok még levelei. Hozzánk Erdélyből került ez a mindenhol féltő gonddal nevelt növény, ami ismét kezd a konyhai élet gyöngyszemévé válni. A francia konyha is igen kedveli sokoldalú felhasználhatósága miatt. Ők savanyúságokhoz, fűszerkeverékekhez adják. Mivel a tárkony levelei édeskések, így kiválóak zöldbab-, borsó- és burgonyafőzelék ízesítéséhez. De az édeskés íz melletti kesernyés, borsos, kissé ánizsos hatás miatt a petrezselyemhez hasonlóan használhatjuk még levesek, zöldborsóval készült ételek, szárnyas-, hal-, vadas ételek és birka-, báránysült fűszerezéséhez is! Használható friss, zöld állapotban vagy szárítva.

TárkonyKészíthetünk belőle tárkonyecetet is: a tárkonyfűre annyi ecetet öntök, hogy ellepje, majd pár nap múlva már használható is! Az ecet illatát hamar felülírja teljesen a tárkony illata. Leszűrés után bármely, korábban felsorolt ételhez használhatjuk!

77d44e9fb27881e916d09c1a8565073dArra ügyeljünk, hogy levele virágzáskor a legzamatosabb, így ha saját magunk végezzük a szárítási folyamatot, ügyeljünk rá, hogy ekkor vágjuk le! Szárítsuk meg, morzsoljuk le és szeptemberben ismét vágható lesz!

Szerző: Golopi Nikolett
Képek:
by Niki és http://pinterest.com

A bejegyzés kategóriája: Gasztro percek, Rólad szól
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.