Vidal Sasson-ra emlékezünk

A forradalmár fodrász

A szépség világának koronázatlan királya tegnap végleg letette kezéből az ollót. Vidal Sasson, a bubi frizurák megalkotója 84 éves korában hunyt el. Neve mára egyet jelent az egyszerű, bohém, de elegáns és nagyon kreatív frizurával. Sassoon igazi forradalmat alkotott csupán néhány vágással és egy ollóval. Élete során legalább olyan híres volt, mint a legnagyobb rock sztárok.

Vidal Sassoon 1928. január 17-én született Londonban. Vegyes házasságból fogant, édesanyja ukrán, édesapja görög származású volt. Sajnos már nagyon fiatalon megtapasztalta a nélkülözést és a szegénységet. Alig 14 évesen már munkát kellett vállaljon, hogy megélhessenek a családjával, miután édesapja elhagyta őket. Hajmosó inasként ekkor kóstolhatott bele először a fodrászmesterség ízébe, ami minden nehézség ellenére azonnal megtetszett neki.

Vidal Sassoon édesanyjával, 1968.

Mestere, Raymond “Mr. Teasy-Weasy” Bessone tanította meg mindenre, amit később kamatoztatni tudott munkái során és ami végül világhírűvé tette. 1954-ben, 26 éves korában megnyitotta első fodrász szalonját, ahol fokozatosan alakította ki saját, egyedi stílusát és megkezdődött a Vidal forradalom.

Egyik legismertebb fazonja az ún. „Sassoon Bob”, a bubi frizura, amely a 60-as évek egyik legkedveltebb és legtrendibb frizurája lett. A hajguru jelmondata: „Vidal Sassoon Wash and Go”, ami annyit jelentett, hogy csak megmosod a hajad és indulásra kész vagy. Frizurái kialakításánál a célja mindig a könnyen kezelhetőség volt.

Mary Quant és Vidal Sassoon

Ollói között sok híresség is megfordult az évek során. Divatos hajkoronáját neki köszönheti Mary Quant divattervező, a miniszoknya megalkotója, az 1960-as évek leghíresebb modellje Twiggy, aki világhírűvé tette a bubit és Mia Farrow, a híres amerikai színésznő, akinek derékig érő hosszú haját fotók és kamerák kereszttüzében vágta le teljesen rövidre.

Twiggy

Már csak azt reméljük, lesz még valaha egy hozzá hasonló alak, aki alkotásával köveket mozgat meg a divatvilágban és forradalmat teremt a mindennapjainkban. Vidal Sassoon (1928. január 17. – 2012. május 9.) Híres mondatával búcsúzunk Tőle: “If you don’t look good, we don’t look good!

Mia Farrow és Vidal Sassoon

Dokumentumfilm az életéről: Vidal Sassoon: The Movie

Forrás: http://www.reuters.com

http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

VM

A bejegyzés kategóriája: Divatesemények, Stílusikonok
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Elnézést, a hozzászólás ezen a részen nem engedélyezett.